News

4 items found

Världskriget – Oberösterreich och de okända koncentrationslägren

Världskriget – Oberösterreich och de okända koncentrationslägren

Världskriget i ny bok. Efter boken ⇢ Tyskland och Förintelsen i historien arbetar jag nu sedan ett drygt år tillbaka på en motsvarande bok om Österrike. För tredje gången befinner jag mig därför dessa dagar i delstaten Oberösterreich som har Linz som huvudstad.

Inte långt från Linz ligger slottet Hartheim där över 18.000 människor mördades i Hitlers T4-aktion och ett par tiotals kilometer från staden låg KZ Mauthausen, idag välbesökt museum.

Mitt i staden låg Hermann Göring Werke, en av Nazistysklands största industrikoncerner. 20.000 tvångsarbete, däribland 7000 fångar från koncentrationslägren beräknas under kriget ha använts vid stålverket. Idag finns inne på industriområdet ett museum som bär vittnesmål om stålverkets nazistiska historia.

(mer …)

Andra världskriget – Mitt hus i ruiner

Andra världskriget – Mitt hus i ruiner

Flera av Tysklands städer låg i ruiner efter andra världskriget. I München var nittio procent av Gamla Stan sönderbombat och hela staden förstörd till femtio procent. En av de journalister som kom först dit var Klaus Mann, alltså sonen till den kände författaren Thomas Mann, som under andra världskriget jobbade för den amerikanska tidningen Stars and Stripes. Han skrev i ett långt brev som publicerades i en bok som heter Vändpunkten, till sin far så här: ”hela centrum från järnvägsstationen till Odeonplatsen är en enda ruinhög. Jag kunde knappast hitta vägen till Engelska parken. Så skrämmande förändrade var de gator jag på vilka jag förr i världen kände varje hus och ju mer vi närmade hos Poschingerstraße” , det vill säga där han en gång hade bott före andra världskriget”, blev scenariot lite mer välkänt”. Han beskriver sedan hur han kom fram till det gamla föräldrahuset på Poschingerstraße.

(mer …)

Ukraina i min bok

UKRAINA

När jag 2015 avslutade den första utgåvan av min bok Ukraina i historien skrev jag i den sista meningen att om Västvärlden även i fortsättningen kommer att förhålla sig lika passivt som det gjorde 2014 när Ryssland ockuperade bland annat Krim och inledde sitt anfallskrig mot Ukraina så kommer Europa inom ett antal år att befinna sig i ett stort europeiskt krig.

(mer …)

Tyskland och förintelsen i Historien

Vare sig Nazismens, Hitlers eller Förintelsens historia kan vi Europa aldrig fly ifrån. Min senaste bok som bär titeln Tyskland och Förintelsen i historien 1913 till 2013 handlar om hur nazismen och Hitler och Förintelsen ÄR EN DEL AV TYSKLANDS HISTORIA DE SENASTE HUNDRA ÅREN.

(mer …)